11 décembre 2016

Üniversitemizde Roger GARAUDY Konuşuldu


Üniversitemiz Kültür ve Medeniyet Topluluğu tarafından M. Vehbi Koç Konferans Salonu’nda “Roger GARAUDY'nin Hayatı ve Felsefesi” konulu konferans düzenlendi.  
Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları Müdürü Cemal AYDIN’ın konuşmacı olduğu konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit TEMİR, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.  
Konferansın açılış konuşmasını Kültür ve Medeniyet Topluluğu Başkanı Enise YILMAZ yaparken konuşmasında GARAUDY'nin hayatına ve kitaplarına değinirken desteklerinden dolayı Yrd. Doç. Dr. Bekir KAYABAŞI’na ve arkadaşlarına teşekkür etti.  
Ardından kürsüye gelen Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları Müdürü Cemal AYDIN bir sunum gerçekleştirerek Roger GARAUDY’nin hayatını anlattı. Sözlerine Roger GARAUDY ve Nazım Hikmet arasında geçen bir anıyı anlatarak başlayan AYDIN, GARAUDY’nin askerlik hayatından, Fransa-Almanya Savaşı’ndan bahsetti. Cezayir’e gönderilme hikayesini de anlatan AYDIN kurşuna dizilme cezasının verilmesinin ardından Cezayir’de İslam’ı araştırmaya başlamasını ve 33 ay süren hapis hayatından kesitler sundu. Komünist Parti’deki çalışmalarını açıklayan AYDIN, etkilediği düşünce adamlarını ve “Dinsiz Komünizm Yaşayamaz” sözünü açıkladı. GARAUDY’nin Karl Marx, Descartes, Budha ve Konfüçyüs ile ilgili düşüncelerini anlatan AYDIN, "İnsanlığın Medeniyet Destanı", "Estetik ve Geleceğin İcadı", "Geleceği Müjdeleyen 60 Eser" kitapları hakkında konuştu. AYDIN, Paris’te Jaen Paul Sartre ile arasında geçen tartışmasını, 1968’ki Sovyet Rusya’nin Çekoslovakya’yı işgal etmesinin ardından yayınladığı işgali kınama bildirisini, Paris’te Komünist Parti’deki son konuşmasını, İslam Araştırmalarını ve "Geleceğimizde İslam Var" kitabını, bu kitabın yasaklanmasını, Fransız Gazete Le Monde’de yazdığı "Niçin Müslüman Oldum?" adlı yazısını anlattı. Ardından GARAUDY’nin Rönesans hakkındaki düşüncelerine değinen AYDIN, Avrupa’da gerçekleşen Rönesans’ın küfür Rönesans’ı olduğunu, asıl olması gereken Rönesans’ın İspanya’da, Endülüs’te olması gerektiğini söylediğini aktardı. GARAUDY’nin "İlahi Mesajlar Toprağı Filistin" adlı kitabından bahseden AYDIN bu kitaptan birkaç not aktararak GARAUDY’nin Yahudiler için “Sizler Hitlerden de betersiniz” dediğini ve buna şöyle bir açıkladığını belirtti; “Bir tek Yahudi bile suçsuz yere öldürülse onu öldüren katildir ancak Almanya’da o dönemde 4 milyon Roman ve Slav da öldürüldü. Ancak Yahudiler film, piyes gibi çeşitli işler yaparak bu katliamın sadece onlara karşı yapılmış gibi gösterdiler”. Bu sözünün ardından GARAUDY’nin kitaplarının yayınevleri tarafından basılmadığını ve Yahudilerin bu yayınevlerine baskı yaptığını söyledi.  
Konferansın sonunda Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları Müdürü Cemal AYDIN katılımcıların sorularını cevapladı.